Glas in Lood

Roos

Wat is Glas in Lood?
Glas in lood is de benaming voor een vensterraam bestaande uit stukken glas gevat in loodlijsten.

In een eenvoudige uitvoering vormen de loodlijsten een rechthoekig raamwerk waarin stukken blank vensterglas gevat zijn. Glas in lood werd vroeger gemaakt omdat een raam uit een stuk niet te maken viel.

Glas in lood leent zich echter uitstekend voor kunstzinnige uitvoeringen, met kleurrijke voorstellingen. Men treft glas in lood wel aan in oude herenhuizen, maar vooral in kerken, waar het zicht van binnen op de ramen door het invallende licht het kunstzinnige karakter doet uitkomen.
De techniek van glas in lood is al zeer oud. Stukken gekleurd of gebrandschilderd glas worden naar het patroon van de gewenste voorstelling gesneden en gevat in H-vormige loodlijsten, die op de punten waar zij elkaar kruisen aan elkaar worden gesoldeerd.

Om het raam waterdicht te maken wordt tussen de loodlijst en het glas een kit aangebracht. Aangezien gewone loodlijsten niet voor veel stevigheid zorgen, zijn vaak enkele doorgaande loodlijsten voorzien van een stalen kern.

Specialisatie van Kempen Glasdeco
Kempen Glasdeco is zeer ervaren op het gebied van Glas in Lood ramen in dubbel glas. Dit heeft de voordelen van een goede isolatie, een mooi strak geheel en het is ook heel goed zuiver te houden!
Mocht je interesse hebben, dan wordt er speciaal voor jou een plan ontwikkeld en naar wens een raam of meerdere ramen voor jou ontworpen en gemaakt. Voor meer informatie en/of een offerte, neem gerust contact met ons op.

Workshops en cursussen
Kempen Glasdeco verzorgt bijzondere workshops en cursussen waarin de technieken van Glas in Lood worden aangeleerd. Voor meer informatie, neem contact met ons op.